Kollektiv handlingskraft för hållbara och levande stadsmiljöer

Levande och socialt hållbara stadsdelar växer inte fram av en slump – de formas genom gemensamma beslut, långsiktigt tänkande och rätt förutsättningar.

I städer runt om i Sverige vill beslutsfattare inom fastighetsbolag, kommuner och civilsamhället skapa trygga, levande och socialt hållbara samhällen. De investerar i social hållbarhet i hopp om att göra skillnad.

Men det finns ett problem – de har inte tillgång till samma fakta, statistik, upplevelser, erfarenheter, samma insikter eller en gemensam bild av läget. Data finns, men är ofta utspridd, svår att tolka och inte anpassad för gemensam användning. Utan en samsyn på utmaningar och möjligheter går förändringen långsamt, tilliten är låg – och problemen kvarstår.

Hur går vi från fragmenterade insatser till samordnad handling?

På Action for Society tror vi att bättre insikter leder till bättre samverkan
– och bättre samverkan leder till verklig samhällsförändring.

Därför samlar, analyserar och visualiserar vi data – för att hjälpa fastighetsbolag att förstå och förbättra den sociala hållbarheten i de områden de investerar i.

Social hållbarhet kan inte byggas ensamt – men fastighetsbolag har en unik möjlighet att ta initiativet. Deras beslut formar platser där människor lever, möts och verkar. Problemet är att social hållbarhet är komplext – och utan tydliga insikter och samverkan är det svårt att veta var man ska börja.

Vi gör data tillgänglig, begriplig och användbar – så att fastighetsaktörer kan ta ledartröjan i att skapa socialt hållbara områden, samtidigt som de samverkar med kommuner, företag och andra samhällsaktörer.

Det handlar inte bara om siffror – det handlar om att förstå hur platser fungerar, hur människor upplever dem, och hur de kan stärkas för framtiden.

Vi inspireras av principerna bakom Collective Impact – en gemensam agenda, mätbara mål och samordnad handling över sektorsgränser. För att det är så vi skapar verklig förändring.

“Vi vet vad som är viktigt, men inte vad som är viktigast”

Så hjälper vi beslutsfattare att agera

Vi gör data transparent, tillgänglig och handlingsbar så att beslutsfattare kan:

  • Få en helhetsbild – Aktuella insikter om social hållbarhet, tillit och lokala utmaningar.

  • Samverka effektivt – Delad data stärker samarbete, tillit och snabbare lösningar.

  • Följa utvecklingen över tid – Visualisering av sociala mönster och upplevelser ger tydlig riktning och gör det lättare att justera insatser.

Det här är inte bara dataanalys – det är en samverkansyta för för Collective Impact Intelligence.

Collective Impact Intelligence Lab

01

En mångfald av perspektiv

Med hjälp av forskare och samverkansaktörer samlar vi olika perspektiv kring social hållbarhet - Hälsa, Inflytande, Kompetens, Opartiskhet och Mening.

02

Analysera mönster

Den unika kombinationen av olika informationskällor ska ge en ständigt uppdaterad helhetsbild, samtidigt som vi med maskininlärning utforskar mönster för proaktiva handlingar framåt.

03

Visualisering för värdeskapande beslut

Ett gemensamt lab ger insikter för personer med social hållbarhet på agendan att fatta underbyggda och värdeskapande beslut ihop, kring det som påverkar mest – idag och imorgon.

Under första halvåret 2025 testar vi detta arbetssätt i Skäggetorp, Linköping.

Initiativet samlar 19 nyckelaktörer, inklusive fastighetsbolag, kommunen, polisen, civilsamhället och lokala företag.
Tillsammans har de undertecknat ett medborgarlöfte med målet att:

  • Öka tryggheten i offentliga miljöer.

  • Stärka tilliten till samhällets institutioner.

  • Minska rekryteringen av barn och unga till kriminalitet.

För första gången kommer dessa aktörer att ha en gemensam, datadriven visualisering av stadsdelen – inte bara i form av siffror, utan som berättelser, upplevelser och mänskliga insikter.

Tillsammans med RISE (Research Institutes of Sweden) utvecklar vi en 3D-visualisering / digital tvilling av Skäggetorp, som hjälper beslutsfattare att utforska scenarier och följa utvecklingen över tid.

Hur tar social hållbarhet form i praktiken? Var uppstår tillit och delaktighet – och var brister det?Hur gör vi data till handlingskraft – alltså förmågan att agera med tydlighet, mod och effekt?

När data kombineras med mänskliga perspektiv och lokal samverkan, kan samhällen blomstra.

Pilotprojekt i Skäggetorp, Linköping

Vår vision

Ett samhälle där du hör hemma, utvecklas och känner dig stärkt att agera tillsammans för en bättre gemensam framtid.